Polygon (MATIC) Ekosistemi Nedir ?
Polygon, Ethereum ağında bulunan çeşitli sorunlara çözüm sunan bir ekosistemdir. Bu ekosistem yüksek ağ ücretleri, diğer blockchain ağları ile uyumsuzluk sağlaması gibi sorunlara çözüm sunuyor. Polygon Ekosistemi’nin ana coini MATIC’dir. Bu ağda gerçekleşen gas ücretleri MATIC ile ödenir.
Bu ekosistem Ethereum blockchaine uyumlu ağ oluşturulmasını sağlayan bir protokol haline gelmiştir. Kullanıcılarına Ethereum ağı ile yüksek bir uyum sağlayabilmesini sağlar. Ölçeklenebilirlik, güvenilirlik, topluluk iş birliği gibi birçok avantajı da beraberinde sunar.
Polygon denilen ekosistem, öncesinde Matic Network olarak biliniyordu. Ancak daha sonra projenin kapsamı genişledikçe ismini Polygon Network olarak değiştirdi. Matic, Ethereum blockchain için basit bir ikinci katman ölçekleme çözümüyken, kapsamı genişledikçe Polygon’a evrilerek kendi hakimiyetini elde etti. Hedefelenen kitleye uygun biçimde ölçeklendirilmiş ve blockchain ağlarıyla gayet uyumlu çalışan bir altyapı halini aldı.
Polygon Ne Zaman Kuruldu ve Kurucuları Kimler ?
Polygon yani eski adı ile Matic Network Ekim 2017'de piyasaya çıktı. Polygon, blockchain tarafında deneyimlere sahip olan Jaynti Kanani, Sandeep Nailwal ve Anurag Arjun tarafından kuruldu.
Polygon kimler tarafından geliştiriliyor? Polygon; dört ortak olan Jaynti Kanani, Sandeep Nailwal, Anurag Arjun ve Mihailo Bjelic öncülüğünde disiplinli bir ekip tarafından geliştiriliyor. Jaynti Kanani, Polygon platformunun CEO’su ve ölçeklendirme yapılarına karşı özel bir tutkusu olan deneyimli bir geliştiricidir. Ekibin geri kalanı teknoloji firmaları kurma, yönetme ve büyütme konusunda deneyim sahibi kişiler.
Polygon Nasıl Çalışır?
Polygon, geliştiricilerin kendi özel blockchain ağlarını kolayca yapılandırmak ve kitleye dağıtmak için kullanabileceği çok çeşitli modüller içeriyor. Polygon, kendi kendini Layer2 ölçeklendirme çözümü olarak tanımlıyor. Bu, projenin mevcut temel blok zinciri katmanını yakın zamanda yükseltmeye çalışmadığı anlamına geliyor. Proje, ölçeklenebilirlik ve anında blok zinciri işlemlerinin karmaşıklığını azaltmaya odaklanıyor. Bu ağ tek başına çalışan zincir ve güvenli zincir olmak üzere iki türe destek sağlıyor. Tek başına çalışan zincirler, Ethereum ile doğrudan uyumlu olan zincirler ve kendi kendine hakimiyeti olan blockchain ağları. Güvenli zincirlerse, profesyonel doğrulayıcılardan oluşan bir ağ kullanan ve güvenliği ön plana alan yapıya sahip. Polygon ağı Zk Rollups, Matic Plasma, Validum Chains ve Optimistic Rollups dahil olmak üzere çeşitli blockchain ölçekleme sistemlerini destekleyecek şekilde tasarlanmıştır.
Polygon’un Diğerlerinden Farkı Nedir?
Güvenli mi? Polygon, rakiplerine göre fazlasıyla ölçeklenebilir yapısı ve yüksek performans sunan blockchain veya merkeziyetsiz uygulamalar yani Dapp’s oluşturmak için geliştiricilere kullanabilecekleri zengin düzeyde araçlar sağlayarak, kendi vizyonunu başarılı bir şekilde devam ettiriyor.
Polygon’un Diğerlerinden Farkı Nedir? Güvenli mi? Polygon, rakiplerine göre fazlasıyla ölçeklenebilir yapısı ve yüksek performans sunan blockchain veya merkeziyetsiz uygulamalar yani Dapp’s oluşturmak için geliştiricilere kullanabilecekleri zengin düzeyde araçlar sağlayarak, kendi vizyonunu başarılı bir şekilde devam ettiriyor.
Diğer platformlardan farklı olarak Polygon Ekosistemi içindeki zincirler güvenlik hizmetinden yararlanmak için hizmet katmanı kullanmak zorunda kalmazlar, ancak mesaj iletme yeteneği sayesinde yine de birbirleri arasında veri iletebilirler. Böylece geliştiriciler, birden fazla zincirin benzersiz özelliklerinden yararlanabilecek ve uyumlu bir şekilde birlikte çalışan güvenli merkeziyetsiz uygulamalar oluşturabiliyor.
Polygon Ethereum temel zincirini desteklerken ağ, topluluk önerileri ve fikir birliğine de dayanarak ek temel zincirler için desteği genişletmeyi amaçlıyor. Bu, Polygon’u birlikte çalışabilir, merkezi olmayan kapsamlı bir Layer2 blok zinciri platformu haline getirecektir.
-Kripto Kurdu Ömer
Ayrıca kripto borsalarında yapacağınız tüm işlemlerde yüksek komisyon ödemek zorunda olmadığınızı biliyor muydunuz? Buradaki linke tıklayarak hesabınızı açıp, tüm işlemlerinizde komisyon indirimi kazanabilirsiniz.
Kripto Kurdu kanalımızı takip etmeyi unutmayalım :)
YouTube — Twitter — Telegram